Hur hänger du upp en barngunga inomhus?

Har du köpt en Videung gunga som du vill hänga upp och börja använda? I så fall kan det kännas lugnande att veta hur man går till väga för att tryggt och säkert hänga upp sin gunga. Att montera en babygunga eller en barngunga inomhus är enkelt och går snabbt och smidigt. Det absolut enklaste är att fästa gungan i en befintlig krok, takbjälke, chinsstång eller dylikt.

Har du inget sådant kan du givetvis även montera en egen trapetskrok. Det som krävs för att hänga upp gungan är en slagborr och själva kroken med tillhörande plugg. Vissa har det hemma medan andra kan låna det av någon vän. Om inte det heller så går det alltid att hyra över några timmar från de flesta byggvaruhus. Mer om hur du går tillväga nedan.

Häng upp en Videung gunga

När du får hem din babygunga från Videung kommer du se att det finns metallringar som är fastknutna i repen. Dessa ska du inte lossa på när du monterar gungan. De sitter nämligen redan mitt på repen och det är dessa du ska hänga upp gungan med.

Om du vill flytta din tyggunga mellan olika platser i hemmet går det enkelt med metallringarnas hjälp. Du hakar bara ner dem från sin upphängning och hänger dem på en ny plats.

Kreativa sätt att hänga upp din inomhus barngunga eller babygunga

Upphängning med endast en krok – det kan fungera alldeles utmärkt.

Väljer du att använda endast en krok är det viktigt att du säkerställer att kroken är stor nog så att två metallringar får plats. Men även att gungan har tillräckligt med utrymme.

Häng upp din barngunga inomhus

Har du bjälkar hemma så kan du hänga din barngunga eller babygunga utan varken hål eller krok. Viktigt att komma ihåg att kontrollera slitage på repen varje gång ditt barn ska använda gungan.

Häng din gunga - bjälkarna hemma

Ytterligare en möjlighet är att hänga ringarna i karbinhakar. Observera att karbinhakarna måste tåla minst lika mycket vikt som ringarna. På bilden ser du karbinhakarna fästa i expanderskruvar. Dessa är borrade genom en metallbjälke.

Hänga upp barngunga inomhus

Här kan du hänga upp en barngunga inomhus

Det finns mängder av platser där du kan hänga upp en babygunga från Videung. Det vanligaste är att gungan placeras inomhus, någonstans där du får bra uppsikt över ditt barn. Många vill därför gärna ha gungan i köket eller i vardagsrummet. Därför fungerar det även att hänga gungan i en dörrkarm.

Om du inte vill borra hål i taket kan du även hänga upp gungan på en chinsstång. En del har redan en färdigmonterad chinsstång som sitter fast i en dörröppning hemma. Lossa i sådana fall på chinsstången, trä över metallringarna och häng sedan upp den igen. På så vis slipper du skapa nya hål i hemmet. Om stången är tjockare än ringarna kan du även trä runt repen likt bilden.

Häng upp din babygunga inomhus

Om det är fint väder och du vill ta dig med barngungan utomhus finns det även där smidiga platser att tillfälligt hänga upp den på. Du kan hänga gungan från en tjock trädgren, på altanen eller i en vanlig gungställning.

Häng upp en barngunga i 4 enkla steg

För att hänga upp din barngunga inomhus är det bara att följa dessa fyra enkla steg för att lyckas:

  1. Välj plats – Börja med att bestämma vart du vill hänga gungan. Tänk på att välja en plats där gungan får hänga fritt. Välj en plats där barnet inte kan nudda golvet och där varken barnet eller gungan kan nudda saker när den används. Exempelvis en dörrkarm eller fritt i taket.
  2. Införskaffa krokarTrapetskrokar(se bild) för gungor kan du köpa i princip i alla byggvaruhus. Måtten som passar en gunga har en längd på ca 120-160 mm i längd och ca 10-12 mm i tjocklek. Fråga personalen, de hjälper gärna till. Glöm inte bort att du behöver plugg till krokarna om du ska borra i betongtak. Dessa är aningen bredare än själva skruven. En 12 mm plugg passar till exempel till skruvar mellan 8-10 mm. Glöm inte heller att pluggen ska vara minst lika lång som den gängade delen på trapetskroken. Det står tydligt på paketen. Men åter igen, fråga personalen om du känner dig osäker. Köp alltid krok och plugg som är ämnad att hänga gungor i, maximalvikt står på paketen. Har du trätak behöver du inte plugg. Det rekommenderas att du använder två stycken trapetskrokar per gunga. En krok per metallring.

Exempel på krok och plugg

Trapetskrok 2 st 140 * 10 mm
Betongplugg 2 st 12 mm i diameter  

Häng upp en barngunga inomhus med S-krok
Trapetskrok (även kallad svängkrok)

3. Borra hål för krokarna – Borrhuvudet ska vara lika brett som pluggen. Har du en plugg på 12 mm, ja då ska du också ha en borr som är 12 mm. Borra hål efter pluggens längd, plus några millimeter till. Sätt in pluggen i hålet och skruva därefter in kroken. Se till att skruva hela vägen. Har du trätak behöver du inte plugg. Däremot är det rekommenderat att förborra med ett smalare hål än själva skruven.

4. Häng upp gungan – Häng upp din tyggunga i krokarna. Sist men inte minst – se till att tyngdbelasta gungan så du ser att krokarna sitter stabilt. Nu är gungan redo att användas!